پیشگیری از ابتلا به تب مالت(بروسلوز) انسانی با رعایت اصول بهداشتی پرورش، واکسیناسیون دام و مصرف فرآوردههای لبنی پاستوریزه
بیماری تب مالت (بروسلوز) یک بیماری عفونی قابل انتقال از دام به انسان است و حیواناتی نظیر گاو، گوسفند و بز میتوانند به این بیماری مبتلا شوند و انسان نیز از طریق راههای چون مصرف فرآوردههای لبنی غیر پاستوریزه و تماس با ترشحات عفونی دام مبتلا در دامداری ها و استنشاق باکتری عامل بیماری در محیط کاری (آزمایشگاه،کشتارگاه، دامداری) می تواند به بیماری مذکور مبتلا گردد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان سیستان و بلوچستان، عمدهترین راه انتقال بیماری تب مالت یا بروسلوز به انسان از طریق خوراکی به ویژه محصولات لبنی(شیر، بستنی، پنیر ) غیر پاستوریزه است.
یکی دیگر از راههای انتقال بیماری عدم رعایت اصول بهداشتی پرورش مانند تماس با ترشحات رحمی و جنینهای سقط شده در دامهای آلوده و عدم واکسیناسیون دامها علیه این بیماری و ورود دام قاچاق و غیر مجاز به گله است.
از علائم بیماری در انسان تب مواج و دورهای، لرز شدید، عرق کردن شدید، دردهای پشت و ستون فقرات بدن، سردرد، بیاشتهایی، یبوست و گاهی اسهال، تورم بیضهها است.
مدیرکل دامپزشکی استان در این ارتباط گفت: در این بیماری اکثر دامها در اولین آبستنی بعد از ابتلاء به بیماری دچار سقط جنین میشوند و معمولا سقط جنین در گاو در سه ماه آخر آبستنی انجام میشود و همچنین در برخی از دامها ممکن است تورم مفاصل باشد.
دکتر سرگزی خاطر نشان کرد: از راههای کنترل و پیشگیری میتوان به جلوگیری از ورود دام قاچاق یا غیرمجاز به دامداریها، واکسیناسیون به موقع دامها و همکاری با اکیپهای عملیاتی دامپزشکی، عدم مصرف شیرخام و غیر پاستوریزه، استفاده از دستکش برای معدوم کردن برهها یا گوسالههای سقط شده و مراجعه سریع افراد مشکوک به بیماری به مراکز بهداشتی و درمانی اشاره کرد.
وی گفت: از ابتدای سال 356 هزار و 679 رأس دام شامل دامداریهای صنعتی و نیمه صنعتی و مناطق روستایی و عشایری استان علیه بیماری تب مالت شامل 328456 بره و بزغاله، 9665 رأس گوساله و 18558 راس گاو بالغ علیه بیماری تب مالت واکسینه شدند.
دکتر سرگزی گفت: در این مدت خونگیری و تست آزمایشگاهی بیش از 17000 رأس دام انجام شده است که تاکنون فاقد آلودگی بودند. همچنین از ابتدای سال تاکنون مواردی از کانون بیماری بروسلوز در استان گزارش نگردیده است.
به هر حال از عموم هم استانیها تقاضا میشود موارد بهداشتی ذکر شده و به خصوص عدم مصرف محصولات لبنی غیر پاستوریزه را مدنظر داشته باشند و در صورت استفاده از شیر غیرپاستوریزه، حداکثر به مدت ۵ دقیقه جوشانده و سپس مصرف گردد. توجه داشته باشند که پیشگیری از وقوع بیماری تب مالت به مراتب سادهتر از درمان آن است و هماستانیهای عزیز برای کسب اطلاع بیشتر و پاسخگویی به سئوالات میتوانند با شمار تلفن 1512 تماس بگیرند.
نظر دهید