مشارکت مردمی، محور اصلی پیشگیری و کنترل بیماری هاری در جمعیت دامی و انسانی است.
به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان سیستان و بلوچستان دکتر ویدا معزی رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای دامی اداره کل دامپزشکی استان اذعان داشت: هاری، یکی از بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان و بسیار خطرناک است. این بیماری در حیات وحش و حیوانات اهلی مثل دامها بروز مییابد. علاوه بر سگ و گربه، تمام پستانداران خونگرم، هم قابلیت انتقال بیماری هاری را دارند و هم این که خودشان میتوانند درگیر بیماری هاری شوند.
وی گفت: بیشترین حیوانگزیدگیها و بالاترین میزان خطر مربوط به سگها است. برخلاف تصور عمومی، سگهای خانگی هم مثل سگهای ولگرد میتوانند هاری را به انسان منتقل کنند البته اگر واکسن هاری به طور منظم به آنها تزریق شده باشد، ایمن هستندو احتمال انتقال بیماری در آنها از بین میرود.
دکتر معزی افزود: حتما نباید حیوان، شما را گاز بگیرد تا هاری او به شما منتقل شود. هاری از طریق بزاق حیوان هم به فرد منتقل میشود و اگر شما در سطح پوستتان خراشیدگی داشته باشید و یک حیوان هار، شما را لیس بزند یا بزاقش به خراشیدگی پوست شما انتقال پیدا کند، بیماری هاری او میتواند به شما منتقل شود.
رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای دامی اداره کل دامپزشکی استان در خصوص افزایش جمعیت سگهای بلاصاحب اظهار داشت: وقتی مردم به حیوانات ولگرد غذا میدهند، دسترسی به منابع غذایی انسانی را برای این حیوانات بیشتر میکنند، به افزایش تولید مثل آنها کمک میکنند و درنهایت جمعیت آنها سال به سال زیادتر میشود. اما بیشترین دسترسی این حیوانات به مواد غذایی، از طریق پسماندهای انسانی است که باعث شده جمعیت سگهای ولگرد در استان زیاد شود؛ جالب این است در برخی کشور ها تغذیه حیوانات وحشی و اهلی از جمله سگ های ولگرد جرم است، مشمول جریمه سنگین می شود.
معزی اذعان داشت: با عنایت به اینکه بیماری هاری در حیوانات بویژه سگ دارای دو فرم آرام و خشمگین است و وضعیت ابتلای آنها به بیماری هاری در برخی موارد مشخص نمی باشد، از نزدیک شدن و رفتار تحریک آمیز در مقابل سگ های ولگرد خودداری نمایند.
وی اشاره داشت: از ابتدای سال تا کنون اداره کل دامپزشکی استان تعداد 6350 قلاده سگ صاحبدار به صورت رایگان واکسینه شده اند. لازم بذکر است مشارکت مردمی در واکسیناسیون منظم جمعیت سگ های صاحب دار(خانگی، گله و نگهبان) نقش مهمی در کنترل بیماری در جمعیت انسانی و دامی دارد.
دکتر معزی در خصوص اقدامات پیشگیرانه این بیماری گفت: برای کنترل و پیشگیری بیماری درخواست می شود که تمام افرادی که سگ و گربه نگهداری میکنند؛ با مراجعه به درمانگاه ها و مراکز مایه کوبی دامپزشکی نسبت به واکسیناسیون حیوانات خود اقدام نمایند، زیرا بیماری هاری درمان ندارد و تنها راه پیشگیری از ابتلا می باشد. واکسیناسیون سگ های صاحبدار در روستاها و مناطق عشایری به صورت رایگان توسط ادارات دامپزشکی انجام می گیرد. همچنین از دامداران محترم تقاضا می شود تا در هنگام مراجعه پرسنل دامپزشکی به دامداری ها نهایت همکاری را جهت واکسینه کردن سگ ها داشته باشند.
نظر دهید