همزمان با آغاز فصل گرما در سیستان و بلوچستان صورت پذیرفت:
توصیههای بهداشتی دامپزشکی برای پیشگیری از انتقال بیماری تب کریمه کنگو
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی سیستان و بلوچستان به تشریح توصیههای بهداشتی برای پیشگیری از بیماری تب کریمه کنگو پرداخت.
مسعود اصغری در گفتگو با خبرنگار عصرهامون بیان کرد: تب کریمه کنگو یک بیماری ویروسی حاد تبدار خونریزی دهنده است که قابل انتقال بین انسان و حیوان است این بیماری اولینبار در سال 1934 پس از شیوع در شبهجزیره کریمه و سپس در سال 1956 در کنگو تشخیص داده شد به همین دلیل آن را تب خونریزی دهنده کریمه کنگو نامیدند.
وی افزود: عامل بیماری ویروسی است که توسط گزش کنه آلوده یا از طریق تماس انسان با خون و بافتهای دام آلوده در زمان کشتار دام و یا خرد کردن گوشت پیش سرد نشده به انسان منتقل میشود.
به گفته این مسئول؛ عامل بیماری بسیار حساس بوده و در خارج از بدن میزبان و ناقل نمیتواند زنده بماند و توسط اشعه ماورا بنفش نور خورشید بهسرعت از بین میرود در بدن موجود زنده تا ۱۰ روز و در کبد تا ۴۰ روز باقی بماند ویروس در دامهای آلوده بدون علامت بالینی در حال گردش بوده و تا ۸۰۰ روز طول عمر کنه زنده باقی میماند.
وی ادامه داد: بسیاری از حیوانات اهلی و وحشی مانند گاو، گوسفند، بز، شتر، خرگوش، موش، خارپشت، جوجهتیغی و شترمرغ بهعنوان میزبان حساس تکثیرکننده ویروس هستند و هیچگونه علائم بالینی و یا بیماری به جز تب گذرا از خود نشان نمیدهند؛ پرندگان به جز شترمرغ میزبان حساس ویروس نمیباشند؛ ولی در بقای ویروس با حمل نوزاد کنه آلوده از طریق بدنشان در سطح طبیعت نقش دارند.
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان گفت: برخی از انواع کنهها ناقل اصلی تب خونریزی دهنده کریمه کنگو هستند که در زمان اتصال به حیوان و خونخواری، ویروس را به بدن حیوان منتقل میکنند.
وی اظهار کرد: گزش توسط کنه آلوده، له کردن کنه آلوده با دست، تماس مستقیم با خون و بافتهای آلوده و تماس با خون و ترشحات انسان مبتلا به cchf راههای انتقال بیماری به انسان است.
اصغری ادامه داد: تمامی گروههای سنی از هر دو جنس مرد و زن در معرض خطر هستند؛ ولی بیماری باتوجهبه ماهیت و شیوه انتقال بیشتر در افرادی که با فرآوردههای خام دامی و افراد بیمار سروکار دارند اعم از دامپزشکان، دامداران، کارکنان کشتارگاهها و بستهبندیها، قصابیها، خانمهای خانهدار و پرسنل بیمارستان دیده میشود مردان نیز به دلیل وضعیت شغلی بیشتر از زنان در معرض خطر ابتلا قرار دارند.
به گفته وی؛ علائم بیماری در دام مبتلا علائم بالینی خاصی نداشته و در برخی موارد جز تب گذرا و موقتی علامت دیگری مشاهده نمیشود که این اساس تشخیص بیماری را مشکل میکند، در انسان نیز از زمان آلودهشدن به ویروس از طریق گزش کنه تماس با بافت و ترشحات آلوده یک تا ۶ و حداکثر ۱۳ روز طول میکشد تا علائم بیماری ظاهر شود، شروع علائم ناگهانی و شامل سردرد، تب، درد عضلانی، گیجی، حساسیت به نور، حالت تهوع و استفراغ میباشد.
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان در تکمیل مطلب فوق تصریح کرد: در ادامه با پیشرفت بیماری و مرحله خونریزی دهنده خونریزیهای وسیع داخلی و خارجی از جمله خونریزی زیر پوستی، خونریزی از بینی، استفراغ خونی، دفع خون با ادرار و مدفوع رخ میدهد و در اثر نارساییهای کبد و کلیه و ریه منجر به مرگ فرد مبتلا میشود.
وی تأکید کرد: کلیه افراد باسابقه گزش کنه تماس با دام زنده و ترشحات خونی فرآوردههای خام دامی که علایم فوق را مشاهده میکنند باید دراسرعوقت به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه کنند تا تحت معالجه قرار گیرند.
این مسئول خاطرنشان کرد: میزان مرگومیر مبتلایان ۱۰ تا ۴۰ درصد است، خوشبختانه علیرغم ماهیت و علائم بالینی بیماری در صورت اقدام سریع و بهموقع در اقدامات تشخیصی و درمانی، قابلیت درمان و بهبودی وجود دارد.
اصغری در ادامه به روشهای پیشگیری از ابتلا و کنترل انتقال بیماری پرداخت و گفت: همکاری و ارتقای همکاری بینبخشی کلی دستگاههای ذیربط، آموزشهای عمومی اختصاصی و اطلاعرسانی به مردم و گروههای در معرض خطر، کنترل تردد غیرمجاز دام، انجام سمپاشیهای ادواری دام و جایگاه، جمعآوری کود و فضولات دامی و خارج نمودن از دامداری، بهسازی و اصلاح ساختار دامداریها توسط دامداران، ارتقای سطح بهداشت فردی در افراد در معرض خطر، خودداری از له کردن کنه با دست یا روی بدن دام، رعایت اصول ایمنی کار به منظور جلوگیری از بروز خراش پوستی و تماس آن با ترشحات دامی، کشتار دام در کشتارگاههای مجاز و تهیه گوشت از مراکز مجاز تحت نظارت دامپزشکی و نگهداری گوشت تازه به مدت ۲۴ و جگر از ۴۸ تا ۷۲ ساعت در دمای ۴درجه سانتی گراد در یخچال، راهکارهای پیشگیری از ابتلا به تب کریمه کنگو به شمار میرود.
نظر دهید